De Zwitsere Alpenpassen (Nufenen, Furka, Grimsel) liggen pal voor onze deur.

Koekoeksklokken, kaasfondue en vervelende douaniers. Het zijn maar enkele van de vele clichés die onlosmakelijk verbonden zijn met Zwitserland. Het land dat nog steeds een eigenzinnige koers vaart binnen Europa heeft echter veel meer te bieden dan de ingeburgerde stereotypen en het bankgeheim, zeker voor motorrijders. Het grootse gedeelte van het land wordt immers ingenomen door de Alpen, en die staan garant voor uren motorplezier en prachtige panorama’s.

 

Het kanton Wallis – of Valais is één gigantische vallei die gevormd is door de eroderende kracht van de Rhônegletsjer en de gelijknamige rivier, en dat betekent natuurlijk dat het volledig omringd is door bergen.

 

En wat voor bergen! In het relatief grote kanton liggen meer dan vijftig toppen die de 4.000 meter overstijgen, waarvan de Matterhorn ongetwijfeld de bekendste is. Aan hooggebergte dus geen gebrek, en zoals iedereen weet, betekent dat ongebreideld motorplezier. Die bergen zorgen er ook voor dat de Valais een natuurlijke vestingmuur rond zich heeft en dat de toegangswegen beperkt zijn. Als je vanuit het noordwesten komt kan je enkel via de natuurlijke toegangspoort die uitgeeft op het meer van Genève en via de Lötschbergtunnel. Dit is een treintunnel die Kandersteg in het kanton Bern verbindt met Steg in Wallis. Louter voor de charme van zo’n ‘motor op de trein-ritje’ is de keuze voor deze route al de moeite, maar een bijkomend voordeel is dat het een veel korter traject is naar het hartje van de Valais.

 

bron : de motorsite

Motorroutes in de omgeving.

Grimselpas - Furkapas (bron : routeyou)